29 listopada 2008

Potrawy rozgrzewajace

Potrawy rozgrzewające



Jesień i zima sprzyjają gotowaniu potraw o walorach rozgrzewających, aby rozgrzać się w chłodne jesienne wieczory proponuję kilka wyśmienitych potraw rozgrzewających, w których za sprawą aromatycznych przypraw organizm mobilizuje swoje siły do walki z chłodem listopadowych dni...

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA MEKSYKAŃSKA

Składniki:

500g piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
5 ogórków kiszonych średniej wielkości
3 cebule
6-8 łyżek keczupu
Vegeta albo sól
Przyprawa meksykańska "Kamis"

Sposób wykonania

Piersi pokroić w kostkę. Podsmażyć na małej ilości oleju, posypać vegetą. Jak zmiękną to wyjąć z patelni. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. Wsypać osączone kukurydzę i fasolę. Posypać przyprawą meksykańską i wymieszać. Zalać wodą - do pożądanej gęstości zupy - zagotować, dodać keczup. Chwilę razem pogotować. Dodać kurczaka. Podawać gorącą zupę z białym pieczywem.

HERBATA ROZGRZEWAJĄCA

Składniki
Imbir 1 łyżeczka; cynamon 1 łyżeczka, goździki kilka sztuk, miód 2łyżki;
Herbata malinowej lub zwykła;
Sok z cytryny do smaku, pomarańcza.
Sposób wykonania
Zaparzyć herbatę, wsypać wszystkie przyprawy chwilkę pogotować, przecedzić przez sitko i dodać sok oraz miód udekorować plastrami pomarańczy.


GRUSZKI Z IMBIREM

Składniki:

Gruszki 1,5 kg;
Cukier 1,5 kg
Woda 3 szklanki;
Wino czerwone ½ szklanki;
Słodka śmietanka 200ml.

Sposób wykonania:
Gruszki umyć, obrać i każdą przepołowić, usunąć z nich koszyczki nasienne.
Z cukru, wody i wina zagotować syrop i odszumować go. Do syropu włożyć gruszki oraz dwa małe kawałeczki imbiru, namoczonego uprzednio przez noc w zimnej wodzie. Doprowadzić powoli do zagotowania. Gotować na małym ogniu 30 min.. gruszki wyjąć z syropu łyżką cedzakową na sito, syrop zaś dalej gotować, by zgęstniał. Włożyć gruszki do słoja, zalać ciepłym syropem. Gruszki są doskonałym dodatkiem do mięs lub mogą stanowić samodzielny deser z dodatkiem słodkiej śmietanki.



PIKANTNE CEBULAKI DO BARSZCZU
Składniki:

Cebula 1 kg;
Tłuszcz 125 g;
Papryka ostra i słodka, sól, pieprz;
Mąka 500g;
Śmietana 12% 250g;
Jaja ( żółtka) 2 szt.;
Sól, cukier szczypta;
Drożdże 50 g;

Sposób wykonania

Cebulę obrać i rozdrobnić w piórka. Tłuszcz rozgrzać, udusić na małym ogniu cebulę, pod koniec dodać paprykę, sól i pieprz. Wystudzić.
Mąkę posiekać z tłuszczem. Drożdże rozpuścić w śmietanie dodać cukier i sól oraz żółtka. Wszystkie składniki połączyć razem. Schłodzić ciasto w lodówce około ½ godziny.
Ciasto wałkować, układać farsz cebulowy i formować cebulaki. Smarować jajem po wierzchu ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.

SUFLETY Z POMARAŃCZY

Składniki:

Pomarańcza 5szt.;
Masło 40 g;
Mąka 40 g;
Cukier 50 g;
Białko 3 szt.;
Cukier puder do posypania;
Winogrona do dekoracji.

Sposób wykonania

Piekarnik rozgrzać do temp.2000C, z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pozostałym 4 odciąć czubek i za pomocą małego nożyka oraz łyżeczki do wydrążania wydrążyć miąższ. Wycisnąć z niego sok i połączyć z wcześniej odstawionym sokiem 0 około 300 ml. Masło rozpuścić i wsypać mąkę, lekko zrumienić. Zdjąć ognia i wymieszać ze skórką pomarańczową, sokiem i cukrem. Rondel pozostawić na ogniu, mieszając gotować do zgęstnienia. Odstawić by wystygło. Wydrążone skórki owinąć folią do pieczenia i wstawić je do czterech małych foremek. Ubić białka i powoli połączyć z masą z pomarańczy. Foremki ustawić na blasze, wlać do nich masę pomarańczową i wstawić do piekarnika. Piec 20 – 25 min. Po upieczeniu posypać wierzch sufletów cukrem pudrem, przybrać winogronem i natychmiast podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz