04 listopada 2008

Potrawy z dyni

Potrawy z dyni


NALEŚNIKI Z POWIDŁAMI DYNIOWO – POMARAŃCZOWYMI lub
z DŻEMEM Z JABŁEK I DYNI

Powidła:
Dynia ok.1 kg;
Pomarańcze 4 szt.;
Cukier 250g;
Cytryn 2 szt. – sok;
Naleśniki:
Mąka 340 g;
Mleko 250ml;
Woda 200ml;
Sól do smaku
Olej do smażenia
Polewa czekoladowa:
Czekolada mleczna 100g;
Mleko 100g.
Dżem z dyni i jabłek
Dynia 750g;
Jabłka 750g;
Cukier 150g;
Cynamon do smaku.
Sposób wykonania:
Dynię oczyścić z pestek i skóry, pokroić w kostkę. Pomarańcze obrać podzielić na cząstki, wymieszać z dynią, zalać szklanką wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż składniki rozgotują się na jednolitą masę. Przetrzeć przez sito, dodać cukier, sok z cytryny, smażyć do żądanej gęstości. Masa smarować usmażone naleśniki i dekorować polewa czekoladową.


CIASTO Z DYNI
Dynia starta na tarce jarzynowej 2 szklanki;
Cukier 1 szklanka;
Jaja 3 szt;
Cynamon 3 łyżeczki;
Soda 1 łyżeczka;
Cukier waniliowy 1 opakowanie;
Mąka 3 szklanki;
Olej 1 szklanka.
Sposób wykonania:
Jaja ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, cukier waniliowy, sodę i cynamon. Wszystkie składniki wymieszać mikserem, a na końcu dodać dynię i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do formy piec w temp.180 stopni przez 50 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

RACUSZKI Z DYNI
Budyń waniliowy 2 opakowania;
Miąższ dyni 600g;
Jogurt naturalny 400g;
Mąka 640 g;
Jaja 4 szt.;
Cukier puder 75g;
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka;
Dżem z czarnej porzeczki 1 słoik;
Sposób wykonania:
Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pozostałe składniki, ustalić odpowiednią gęstość ciasta. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z cukrem pudrem i dżemem.

ZUPA KREM Z DYNI
Bulion warzywny 600ml;
Miąższ z dyni 1000g;
Mleko 250 g;
Cukier 2 łyżki;
Śmietana 30% 4 łyżki;
Pieprz biały, gałka muszkatołowa, sól, cukier do smaku;
Koperek do dekoracji;
Groszek ptysiowy.
Sposób wykonania:
Bulion podgrzać. Dynię pokroić w kotkę, gotować w bulionie z dodatkiem mleka i cukru około 20 min. Zmiksować dodać śmietanę, przyprawić gałką i pieprzem. Podawać posypane koperkiem z dodatkiem groszku ptysiowego.