16 listopada 2008

sałatka

Sałatki to potrawy zawierające rozdrobnione składniki połączone najczęściej majonezem, także jogurtem, śmietaną, olejem i przyprawione. Składają się z wielu produktów: warzyw, ziemniaków, mięsa, ryb, jaj i sera.. Większość produktów wchodzących w skład sałatki poddawana jest obróbce cieplnej, ale występują także warzywa i owoce surowe oraz przetwory kwaszone i konserwowe. Stosowane przyprawy to sól, cukier, pieprz biały i czarny, łagodna sproszkowana papryka, zioła świeże i suszone, musztarda, sok z cytryny i winny ocet. W sałatkach nie przeważa smak i zapach jednego składnika, mogą dominować ilościowo dwa składniki i tak jest w przypadku sałatki z drobiu i ananasa.

SAŁATKA Z KURCZAKA Z ANANASEM


Składniki:

* pierś gotowana z kurczaka 250 g
* Ananas konserwowy 1 puszka
* Seler konserwowy 250 g
* Majonez 100 g
* Sól, pieprz do smaku
* Sałata do dekoracji
* Kukurydza konserwowa 1 puszka
* Papryka czerwona 1 szt.

Sposób przyrządzenia:

* ugotowaną i wystudzoną pierś należy pokroić w kostkę
* osaczyć kukurydze, seler i ananasa
* ananasa pokroić drobno na cząstki
* paprykę w drobna kostkę ( kawałek zachować w całości do dekoracji)
* rozdrobnione składniki wymieszać z majonezem
* doprawić do smaku
Sałatkę można podawać jednoporcjowo w pucharkach wyłożonych liśćmi sałaty a wierzch dekorować pozostawionymi składnikami sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz