16 listopada 2008

Tiramisu

Tiramisu (wł. tirarse s? - ocknij się, przebudź się) to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku cherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.

Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso. Kombinacja kawy, pożywnego twarożku i gorzkiej czekolady "stawia na nogi umarłego". Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie - zwłaszcza w upalne dni. Niektórzy twierdzą, że oprócz zdolności "stawiania umarłego na nogi" deser ten posiada też pewne własności afrodyzjaku, czego jednak nikt jak dotąd naukowo nie dowiódł.

Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech posiada wiele regionalnych odmian. Deser ten przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich kremówek.

Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do "stolicy" tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Trewir, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny "jedynie słuszny" przepis na jego wykonanie i uważa, że przepisy z konkurencyjnych miast to nieporozumienie i kiepska imitacja tego właściwego. Jedna z legend, szczególnie popularna w Sienie głosi, że twórcą tego deseru był arcyksiążę Toskanii Cosimo III de' Medici, który zwykł był go serwować na nudnych posiedzeniach rady księstwa. W Wenecji twierdzą natomiast, że tiramisu było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów i to na grubo przed tym gdy rodzina Medici stała się wpływowa.

Tiramisu zrobiło międzynarodową karierę dopiero za sprawą I wojny światowej, kiedy to masowo zajadali się tym deserem włoscy żołnierze siedzący w alianckiej niewoli, co mogli czynić dzięki paczkom nadsyłanym przez ich żony i narzeczone, które obowiązkowo musiały zawierać ów deser.

Tiramisu

deser w polskiej wersji wykonali uczniowie klasy I B kucharz Technikum Gastronomicznego w ramach zajęć z Technologii Gastronomicznej.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 20 dkg cukru (pudru),
  • cukier waniliowy,
  • 0,5 kg sera mascarpone (ewentualnie 40 dkg sera śmietankowego + 10 dkg masła),
  • ok. 3 filiżanki bardzo mocno zaparzonej
  • 2 kieliszki amaretto (lub kilka kropel olejeku rumowego)
  • twarde podłużne biszkopt),
  • gorzka czekolada do potarcia

Sposób przyrządzania:

  • Zaparzamy kawę, odcedzamy, wlewamy do głębokiego talerza, aby przestygła.
  • W między czasie ucieramy żółtka z 1/2 ilości cukru.
  • Do dobrze utartych stopniowo dodajemy ser i dalej ucieramy.
  • Dobrze, jeśli możemy równolegle ubijać białka z drugą połową cukru.
  • Dobrze ubite białka stanowią połowę sukcesu.
  • Teraz delikatnie mieszamy masę serową z białkami.
  • Dno szklanego naczynia (ok.20x40 cm) lub tortownicy wykładamy pierwszą warstwą biszkoptów delikatnie zwilżonych kawą.
  • Nakładamy połowę serowej masy, posypujemy startą czekoladą i znów kolejna warstwa biszkoptów, masa i posypujemy czekoladą.
  • Wsadzamy najlepiej zakryte tiramisu do lodówki lub zamrażarki ale wymaga to ciągłej kontroli, aby deser nie zamarzł ale był mocno schłodzony.

Sposób podania:

Serwujemy na małych talerzykach deserowych.



Uwaga! Bardzo ważne, aby zbyt mocno nie zmoczyć biszkoptów, gdyż w przeciwnym razie deser jest nieudany. Zatem należy biszkopty nasączyć leciutko muskając o powierzchnię kawy. Tiramisu' smakuje najlepiej zrobione z prawdziwego mascarpone. U nas jest on dość drogi, ale można wykorzystać z powodzeniem ser twarogowy śmietankowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz