11 listopada 2008

truskawki

Truskawki- zapowiedź lata
Małe czerwone kuleczki, o niezwykłym zapachu i smaku, któż może im się oprzeć? Truskawki są wspaniałą zapowiedzią lata, pojawiają się na początku czerwca wraz z coraz śmielszymi promieniami słońca i rosnącymi temperaturami. Ich aromat kojarzy się z beztroską i dzieciństwem. Truskawki to bezsprzecznie jedne z najsmaczniejszych owoców.

Pochodzenie truskawki
Owoc truskawki powstał w wyniku przypadkowego skrzyżowania się poziomki chilijskiej z poziomką wirginijską. Wydarzenie to miało miejsce w XVIII wieku we Francji. Tak rozpoczęła się dynamiczna kariera truskawki, która początkowo uprawiana była tylko w ogródkach przydomowych, a dziś znana jest na całym świecie.
Owoc
Owoc truskawki jest owocem rzekomym. Jego jadalna część powstaje ze zrośniętego dna kwiatowego, na którym osadzone są małe suche owocki w postaci orzeszków. Poszczególne odmiany truskawki różnią się wielkością, kształtem, barwą oraz zwartością. Ich najpopularniejsze polskie odmiany to: Kama, Dukat i Ananasowa z Grójca :-).

Przechowywanie truskawki
W zależności od odmiany truskawki można przechowywać od 3 do 5 dni w temperaturach chłodniczych 0-2O C. Owoce te łatwo się psują, a ponadto są bardzo czułe na ucisk, naruszone mogą być przechowywane tylko do 24h.

Wartość odżywcza
Truskawki mają niepowtarzalny smak, są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. 100 gramowa porcja tych owoców dostarcza tylko 27 kcal i aż 66mg witaminy C, co w całości pokrywa zapotrzebowanie dzienne na tę witaminę. Poza tym świeże truskawki zawierają także cenne minerały (wapń, żelazo, potas) oraz witaminy z gr.B

Uwaga alergicy!
Truskawki są niestety jednym z najczęściej uczulającym owoców. Objawami alergii pokarmowej na truskawki najczęściej są różnego rodzaju pokrzywki a także bolesne biegunki. Truskawek nie powinny także jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce te zwierają duże ich ilości.
Truskawkowe szaleństwo...
Truskawki pozwalają wykazać się specjalistom od owocowych przetworów. Z truskawek możemy przygotowywać pysze kompoty, galaretki, sorbety, koktajle, sałatki, dżemy, marmolady... Specjalnie dla was przygotowaliśmy niekonwencjonalny przepis, w którym truskawki podaje się na ostro.

Sałata z truskawkami

• 3-4 listki sałaty- najlepsza będzie dębolistna i roszponka,
• bazylia,
• 10-12 średnich truskawek pokrojone na połówki,
• świeża bazylia,
• łyżka posiekanych orzechów włoskich,
• szklanki jogurtu naturalnego,
• plaster sera pleśniowego np. lazur,
• sól,
• pieprz.
Sposób przyrządzenia: Na listkach sałaty ułożyć plasterki truskawek i posypać porwaną bazylią i orzechami włoskimi. Polać sosem: 100g jogurtu naturalnego, 2 zmiażdżone truskawki do smaku, sól i pieprz. Można sałatę wzbogacić o ser z niebieską pleśnią . plaster sera pokroić w kostkę i dodać do sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz