12 marca 2009

Sałatki wiosenne



Wiosna w kuchni

Wiosna to świetna pora na zmianę złych nawyków żywieniowych i zrzucenie przed wakacjami kilku zbędnych kilogramów. Ułatwić to może nie tylko pojawienie się pysznych nowalijek, ale także sałatkowe inspirację. Oto kilka propozycji.

Sałatka „Powiew wiosny”

Składniki:

1 główka sałaty strzępiastej
1 mała czerwona cebula,
mieszanka kiełków soi, słonecznika, lucerny,
250g pomidorów koktajlowych,
ziarenka czerwonego pieprzu,
2 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki oliwy,
świeżo mielony pieprz, sól do smaku.

Sposób wykonania

Liście sałaty opłukać, osączyć i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Pomidory umyć, przekroić na polówki i ćwiartki. Z soli, mielonego pieprzu, soku z cytryny i oliwy sporządzić jednolitą zaprawę. W misce wymieszać sałatę z kiełkami, cebulą, pomidorami i ziarenkami czerwonego pieprzu. Sałatkę polać przygotowanym sosem tuż przed podaniem, aby zachowała suchość i nie zwiędła.

Sałaty z sosem winegret


Składniki:

1 mała sałata lodowa i masłowa,
1 główka radicchio,
garść rukoli,
100g parmezanu,
Sos winegret: 10 łyżek oliwy, 5 łyżek octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Sposób wykonania:

Przygotować sos winegret – wlać oliwę i ocet, dokładnie wymieszać na jednolitą masę, dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Liście sałaty opłukać, osaczyć i osuszyć, większe liście rozerwać na kawałki. Sałaty połączyć w misce, tuż przed podaniem dokładnie wymieszać z sosem. Posypać startym parmezanem.

Sałatka z makaronem i cukinią


Składniki:

350g grubego makaronu,
300g piersi z kurczaka,
1 średnia cukinia,
2 cebule czerwone,
3 łyżki rodzynek,
100g przecieru pomidorowego,
1 czerwona papryka,
suszony tymianek, sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Makaron ugotować i odcedzić. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć w 2 łyżkach masła. Cukinie pokroić w cienkie plasterki, a cebulę i paprykę w półplasterki. Warzywa dodać do mięsa i smażyć razem kilka minut, przyprawić do smaku. Dodać przecier, dusić jeszcze kilka minut. Wymieszać z makaronem i rodzynkami, posypać tymiankiem.