25 czerwca 2010

Krem mandarynkowy




Normatyw surowcowy na 5 porcji

200g mandarynki
500g śmietanka 30 %
10g sok z cytryny
100g (2szt.) jaja
30g cukier
60g cukier puder
20g żelatyna

dekoracja: mandarynki, listki melisy lub mięty, cukierki, ciasteczka

sposób wykonania:

-przeprowadzić obróbkę wstępną surowców: mandarynki wyszorować, zdjąć skórkę, dokładnie obrać, jaja naświetlić promieniami UV lub krótko sparzyć, wymyć, wybić, oddzielić żółtka od białek
-odłożyć mandarynki do dekoracji
-mandarynki zmiksować
-żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić
-żółtka utrzeć z cukrem
-białka ubić, utrwalić cukrem pudrem
-śmietankę ubić z dodatkiem soku z cytryny, utrwalić cukrem pudrem
-połączyć delikatnie składniki
-porcjować do pucharków workiem cukierniczym z tylką
-odstawić do chłodziarki do zestalenia
-dekorować

OPRACOWANIE: Zofia Chwalisz

Jajka po wiedeńsku




normatyw na 1 porcje


100g (2szt) jaja
15g masło
10g koperek lub nać pietruszki

sposób wykonania:
-naświetlić promieniami UV i umyć jaja
-włożyć jaja do garnka z zimną wodą
-gotować jaja 3 minuty od zawrzenia wody
-obrać ze skorupy
-włożyć do wygrzanej szklanki jaja, masło i posiekany koperek
-szklankę włożyć do bulionówki z wrzącą wodą
-bulionówkę ułożyć na talerzyku i podtalerzyku przełożonych serwetką papierową
-podawać z łyżeczką do herbaty

OPRACOWANIE: Zofia Chwalisz