31 maja 2010
Torcik kawowy
Ciasto:
125 g mąka krupczatka
35 g kakao
180g jaja
150g cukier kryształ
Krem russel kakaowy
300 g masło
100 g cukier
100 g jaja
30 g kakao
30 g cukier waniliowy
30 ml spirytus
sposób wykonania ciasta:
-jaja umyj, wybij i utrzyj z cukrem na puszystą masę
-przesiej mąkę z kakao
-połącz delikatnie składniki
-wyłóż na blachę, wyrównaj powierzchnię
-piecz w temperaturze 1600 C
-sprawdź patyczkiem upieczenie ciasta
-ostudź, przekrój na dwie części
sposób wykonania kremu:
-ubij jaja z cukrem na parze, ostudź
-rozetrzyj masło w makutrze, dodaj cukier waniliowy, kakao, masę jajeczną a na koniec
spirytus
wykończenie torcika:
wyłóż krem na jedną część ciasta, przykryj częścią drugą, dekoruj polewą.
Opracowanie: Zofia Chwalisz
Jaja garnirowane polędwicą wędzoną na sałatce
Normatyw surowcowy na 5 porcji
5szt jaja
10 plastrów polędwicy wędzonej
250 g sałatka włoska
elementy dekoracyjne:
sposób wykonania:
-jaja ugotuj na twardo, ostudź, przekrój wzdłuż
-owiń połówkę jaja plastrem polędwicy
-układaj na postument zrobiony z sałatki włoskiej
-dekoruj zakąskę
-dekoruj półmisek
Opracowanie: Zofia Chwalisz
Subskrybuj:
Posty (Atom)