12 lutego 2009

Kolacja dla dwojga



Walentynki
W Europie Zachodniej święty Walenty patronuje zakochanym mniej więcej od XV w., niektórzy wyjaśniają to zbieżnością dnia świętego z porą łączenia się ptaków w pary na Wyspach Brytyjskich. Może właśnie, dlatego walentynkowe kartki mają tak dużo motywów związanych z parkami ptaszków (głównie gołębi).
Obecnie Dzień Świętego Walentego obchodzony jest na całym świecie jako święto miłości. Tego dnia wysyłamy sobie kartkę z wierszykiem bądź wyznaniem miłosnym (tzw. walentynkę) albo też obdarowujemy się prezencikami. My proponujemy przygotowanie wykwintnej kolacji dla ukochanej osoby w myśl zasady przez żołądek do serca. A oto nasza propozycja, którą przygotowaliśmy na spotkaniu Koła Młodego Gastronomika.


Kolorowe Rulony

Ciasto:
Mąka 340g ok.2 szklanki;
Mleko 250 ml;
Woda 125 ml;
Sól
Curry 1 łyżeczka;
Sok z buraków ½ szklanki;
Nadzienie:
Filet drobiowy 2 szt. Ok.500g;
Żółty ser 150g;
Por 1 szt.
Jabłka 2 szt.
Olej 10 g
Przyprawa do drobiu
Sposób wykonania
Jaja wymieszać z mlekiem, wodą i szczyptą soli. Otrzymane ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżeczkę curry, a do drugiej sok buraczany. Z obu ciast usmażyć naleśniki. Przygotować nadzienie - filety piersi kurczaka płukać, przyprawić, usmażyć na patelni. Por oczyścić, opłukać pokroić drobno w półksiężyce, jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Na patelni zeszklić plasterki pora, dodać pokrojone jabłka., połączyć z filetami i startym żółtym serem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziewać naleśniki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zapiec w piekarniku.


Skrzydełka w miodzie

Składniki:
Skrzydełka kurze ok.600g;
Masło 2 łyżki;
Miód 2 łyżki;
Keczup 1 łyżka;
Sok z cytryny;
Sos sojowy15 ml
Przyprawa korzenna;
Sól i pieprz.
Pomidorki koktajlowe do dekoracji.

Sposób wykonania
Skrzydełka umyć, odciąć końce. W rondlu stopić masło , dodać miód, przyprawę korzenną, sok z cytryny, sos sojowy, keczup, sól i pieprz. Marynatę ogrzewać ok. 3 minut. Ciepłą marynatą posmarować dokładnie skrzydełka. Układać w formie wyłożonej folią aluminiową wraz z pozostałą marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C. W trakcie pieczenia obracać aby równomiernie się zrumieniły.

Koktajl Wenus

Składniki
Pomarańcze 2 szt.;
Truskawki 500g;
Nektar brzoskwiniowy 1l;

Sposób wykonania
Truskawki zmiksować wraz z 1 pomarańczą, dodać nektar brzoskwiniowy. Sprawdzić smak, ewentualnie dosłodzić. Całość schłodzić. Podawać w ozdobionej pomarańcza szklance z dodatkiem słomki i mieszadełka.


Serduszka opływające lukrem

Ciasto:
Mąka 340 g
Margaryna 125g
Cukier puder 75g
Śmietana 2 łyżki
Żółtka 3 szt.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Lukier:
Cukier puder 150g
Sok z cytryny 1 łyżka
Sok buraczany 2 łyżki
Woda gorąca

Sposób wykonania
Sporządzić ciasto półkruche, wycinać foremkami w kształcie serc ciastka. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 0C. Wystudzić. Sporządzić lukier z cukru pudru, soku z cytryny i wrzącej wody, zabarwić sokiem z buraków. Lukrować upieczone serduszka. Można je udekorować dodatkowo kolorową galaretką.

Bananowa kawa

Składniki
Kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki;
Banan 2 szt.
Mleko 400 ml;
Cukier do smaku.
Bita śmietana do dekoracji.

Sposób wykonania
Pokroić banana w plastry. Kawę rozrobić w odrobinie zimnego mleka. Zmiksować pokrojonego banana, roztwór kawy i cukier. Dolać więcej mleka i miksować do puszystości.

W długiej szklance spienić odrobinę mleka. Następnie wlać do niej (lejąc po brzegu szklanki koktajl bananowo-kawowy). Pianka powinna się ładne podnieść do góry. Mozna udekorować bitą śmietaną.

Trufle czekoladowe

Składniki
Orzechy włoskie drobno siekane 200g;
Gorzka czekolada 2 tabliczki;
Masło 50 g,
Cukier puder 100g;
Kakao 3 łyżki stołowe.

Sposób wykonania
Orzechy rumienić na patelni. Czekoladę z masłem rozpuścić na parze. Rozpuszczoną masę połączyć z orzechami oraz cukrem i dokładnie wymieszać. Gdy masa przestygnie, formować z niej kulki i obtaczać w kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz