15 listopada 2009

Kisiel mleczny karmelowy z igiełkami czekoladowymi

Normatyw na 5 porcji
500 ml mleko3,2%
85 g cukier
25 g mąka ziemniaczana
100 g czekolada mleczna

Sposób wykonania:
• czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na blachę, pozostawić do zestalenia,
• zrobić karmel,
• zrobić zawiesinę z części mleka i mąki ziemniaczanej,
• zagotować resztę mleka, dodać karmel,
• odstawić na brzeg płyty garnek z mlekiem,
• lać zawiesinę małym strumieniem do wrzącego mleka, intensywnie mieszając,
• zagotować do „pyknięcia”, lekko ostudzić,
• porcjować do pucharków, ostudzić,
• nożem formować igiełki z czekolady,
• dekorować kisiel.

OPRACOWANIE: Zofia Chwalisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz