Normatyw na 5 porcji
500 ml mleko3,2%
85 g cukier
25 g mąka ziemniaczana
100 g czekolada mleczna
Sposób wykonania:
• czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na blachę, pozostawić do zestalenia,
• zrobić karmel,
• zrobić zawiesinę z części mleka i mąki ziemniaczanej,
• zagotować resztę mleka, dodać karmel,
• odstawić na brzeg płyty garnek z mlekiem,
• lać zawiesinę małym strumieniem do wrzącego mleka, intensywnie mieszając,
• zagotować do „pyknięcia”, lekko ostudzić,
• porcjować do pucharków, ostudzić,
• nożem formować igiełki z czekolady,
• dekorować kisiel.
OPRACOWANIE: Zofia Chwalisz
15 listopada 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz