15 listopada 2009

Rulon z polędwiczki i schabu


Normatyw na 5 porcji

400 g polędwiczki wieprzowe
400 g schab b/k ( lub karkówka wieprzowa)
100g pieczarki
50 ml oliwa
20 ml sok z cytryny
50 ml wino różowe wytrawne
sól, pieprz zielony, różowy

Sposób wykonania

• polędwiczki i schab opłukać, osuszyć, rozbić na grubość 4 mm,
• z soli, pieprzu, oliwy i wina zrobić zaprawę,
• zalać mięsa zaprawą, odstawić na 30 minut do chłodziarki,
• pieczarki umyć, pokroić w cząstki, usmażyć, ostudzić,
• ułożyć pieczarki na mięsa i zwinąć w rulon,
• rulon zawinąć w folię aluminiową,
• piec do zrumienienia w temperaturze 200 ْ C, przez 50 minut,
• ostudzić,
• rulon porcjować na małe kęsy, podawać z sosami zimnymi
• na bazie majonezu lub śmietany.

OPRACOWANIE: Zofia Chwalisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz