23 stycznia 2010

Dorsz po grecku




Normatyw na 5 porcji

500 g filety dorsza świeżego
15 g mąka krupczatka
10 ml sok z cytryny
+ sól, pieprz biały, ziele angielskie, liść laurowy
100 g cebula czosnkowa
100 g papryka żółta
100 g marchewka
80 g ketchup
120 g musztarda francuska
80 ml olej słonecznikowy
50 ml woda

Sposób wykonania:
1. filety umyć, osuszyć, pokroić na porcje,
2. skropić sokiem z cytryny,
3. oprószyć solą i pieprzem białym,
4. obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, wyłożyć na półmisek,
5. marchewkę opłukać, oskrobać, pokroić w kostkę,
6. paprykę opłukać, wyjąć pestki, pokroić w kostkę,
7. cebulę obrać, pokroić w kostkę,
8. marchewkę, paprykę i cebulę usmażyć na oleju, doprawić musztardą, ketchupem, zielem angielskim, liściem laurowym, podlać wodą, krótko dusić,
9. powstałym sosem zalać rybę, dekorować.

Opracowała; Zofia Chwalisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz