23 stycznia 2010

Filety z piersi indyka w miodzie

Normatyw na 5 porcji:

Składniki:
875 g filety indyka
50 ml miód
400 g marchew
250 g cebula
50 g pomarańcza
50 g cytryna
5 g czosnek świeży
40 g musztarda Dijon
10 g korzeń imbiru
20 g masło
5 ml oliwa
sól. biały pieprz, papryka słodka
sałata roszponka

Sposób wykonania:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200C.
2. Filety z indyka oczyścić, umyć i odłożyć do ocieknięcia, wyporcjować, pobić na grubość 4 mm, doprawić solą, białym pieprzem.
3. Podgrzać masło z oliwą w naczyniu żaroodpornym i filety delikatnie przyrumienić
4. z każdej strony.
5. Wyjąć porcje drobiu z naczynia łyżką cedzakową, odłożyć i przykryć aby nie wyschły.
6. Przeprowadzić obróbkę wstępną marchwi i cebuli; marchew pokroić w grube plastry, cebulę w piórka.
7. Piec warzywa przez 10 minut w piekarniku.
8. Pomarańczę i cytrynę umyć, wycisnąć z nich sok.
9. Czosnek obrać i zmiażdżyć, imbir oczyścić i zetrzeć.
10. Część skórek z pomarańczy i cytryny zetrzeć.
11. Sok z owoców wymieszany ze skórkami i miodem połączyć z musztardą, czosnkiem, solą, pieprzem i papryką.
12. Włożyć ponownie filety do naczynia i zalać mieszaniną przypraw z miodem. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zestawić z ognia. Dosmaczyć.
13. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 50 minut.
14. Potrawę podawać z ryżem długoziarnistym i ryżem dzikim gotowanymi razem na sypko.
15. Potrawę udekorować roszponką i paseczkami ze skórki pomarańczy i cytryny.

Opracowała: Zofia Chwalisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz