24 stycznia 2010
Tort makowy
Ciasto
Normatyw surowcowy
250g mak niebieski
500ml mleko
200g cukier
8szt jaja
10g cukier waniliowy
25g bułka tarta
Sposób wykonania:
1. nagrzać piekarnik do 180 st.C
2. przygotować tortownicę: wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić, posypać częścią
3. bułki tartej
4. mak sparzyć, gotować do miękkości, odcedzić, osuszyć, ostudzić, zmielić 2-3 krotnie
5. jaja umyć, oddzielić żółtka od białek
6. żółtka ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do białości
7. ubić białka, utrwalić częścią cukru
8. połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając
9. przelać masę do tortownicy
10. upiec, ostudzić, przekroić na 2-3 części, przekładać dowolnym kremem, dekorować
Krem śmietanowy
Normatyw surowcowy
500ml śmietanka 36%
150g cukier puder
40ml sok z cytryny
galaretka cytrynowa
Sposób wykonania:
1. śmietankę schłodzić do 40-60 st. C, cukier przesiać, umyć i sparzyć cytrynę, wycisnąć sok
2. galaretkę rozpuścić, ostudzić do 27 st.C
3. śmietankę połączyć z sokiem z cytryny, ubić, dodać cukier puder i galaretkę
4. przekładać blaty i wierzch tortu
wykańczanie: rozpuścić czekoladę gorzką, stygnącą dekorować powierzchnię tortu
Opracowała: Zofia Chwalisz
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz