SCHAB PIECZONY NADZIEWANY ŚLIWKAMI
Składniki:
* schab bez kości 800 g
* tłuszcz 50 g
* śliwki suszone 100 g
* sól, majeranek, czosnek można zastosować przyprawę do mięsa pieczonego
Sposób przyrządzenia:
* przeprowadzić obróbkę wstępną mięsa
* śliwki sparzyć wrzącą wodą
* nagrzać piekarnik do temperatury 220 0C
* w mięsie długim i ostrym nożem wykonać otwór , który będzie nadziany śliwkami i wkładać kolejno śliwki z jednej i drugiej strony schabu
* po zakończeniu nadziewania mięso natrzeć przyprawami
* ułożyć w formie do pieczenia nasmarowanej tłuszczem
* wstawić do nagrzanego piekarnika
* do czasu powstania zrumienionej skórki piec w temp 2200C, później obniżyć do 1800C
* podczas pieczenie powierzchnię mięsa skrapiamy wodą lub polewamy wytworzonym przez mięso sosem, co zapobiega nadmiernemu wysychaniu
* po upieczeniu mięso wyjąć, przestudzić i wyporcjować na półmisek
* mięsa pieczone spożywane jako zakąska zimna podawane są często zalane galaretą lub z dodatkiem zimnych sosów np. czosnkowego, chrzanowego lub śliwkowego.
16 listopada 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz